Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Hoe kun je een wormbesmetting voorkomen?

Blog_Wormentips.jpg

Helaas ontkom je als paardeneigenaar er niet aan, je paard kan last hebben van wormen. Hoe zit de levensfase van wormen in elkaar? Kan je een wormbesmetting voorkomen? Wij hebben hieronder tips en tricks voor een betere voorbereiding en afweer tegen wormen.

Wormen zijn parasieten, dit betekent dat ze via andere organismen leven. Bij paarden zitten ze vooral in het spijsverteringskanaal.

Eitjes vanuit de mest komen op de bodem van de wei terecht → De eitjes komen uit en ontwikkelen zich tot larven → De larven bevinden zich op de weide → De larven worden opgegeten doordat ze in het gras zitten → De larven ontwikkelen zich verder en verplaatsen zich in het paardenlichaam → De volwassen worm legt eieren en die komen via de mest weer op de weide terecht. Zo begint de cyclus weer van voor af aan.

wormen.gif

De wormen die je het meest bij het paard kan vinden zijn:

  • Veulenworm
  • Spoelworm
  • Rode bloedworm
  • Lintworm
  • Grote strongyliden

Wanneer bij alle paarden op stal een mestonderzoek wordt gedaan, kun je het beste de wormen tegengaan. Door 3x per jaar een mestonderzoek uit te voeren en een goed management toe te passen, zal er minder vaak ontwormd hoeven worden. De paarden krijgen dus minder medicatie binnen en de kans op resistentie is kleiner.

Wat is dan een goed weidemanagement?

  1. Als het mogelijk is, verplaats je paard dan vaak van wei. Misschien kun je je wei opdelen in verschillende stukken. Daarbij heb je elke keer voor je paard een nieuw stukje wei.
  2. Verwijder vaak de mest uit de wei (2x per week)
  3. Schapen of koeien laten grazen op je land is goed voor je paard. Deze dieren kunnen namelijk niet besmet worden met paarden wormen.
  4. Je kan ook je land meerdere keren per seizoen maaien
  5. Zorg dat er voor het omweiden een mestonderzoek gedaan is en dat er indien nodig ontwormd is. Hierdoor komen er zo min mogelijk eitjes in de nieuwe wei

Wil je nog uitgebreider lezen en leren over de wormen en cyclus? Dan kan dit boek wat voor je zijn.

Extra: wormen weetjes!

  • Volwassen wormen zijn voor hun voeding afhankelijk van het paard. In de wei of paddock kunnen ze niet overleven
  • De grote bloedworm vormde vroeger een grote bedreiging voor paarden. Inmiddels is deze worm vrijwel uitgeroeid door het gebruik van wormenkuren.
  • Wist je dat een bloedworm 220- 300 dagen nodig heeft om volwassen te worden?
  • Een spoelworm komt vooral voor bij jonge paarden. Ontwormen bij jonge paarden is daarom erg belangrijk. Dode wormen kunnen een verstopping veroorzaken met koliek tot gevolg.
  • Sinds enkele jaren is het mogelijk om je paard door middel van speeksel te laten onderzoeken op lintworm.
  • Lintworm komt bij 1 op de 5 paarden voor en is niet aan te tonen door middel van mestonderzoek
  • 98% van de wormlarven bevinden zich binnen 1 meter van de mest. Paarden vermijden van nature te grazen in de buurt van de mest