Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
90 dagen gratis retour *

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Tot 25% korting op bijna alles in de koningsdagsale!🧡

Blog: Het weideseizoen komt er weer aan!

merkenshopbanner_blog_weideseizoen-begint-weer.jpg

Het voorjaar komt er weer aan! En dat betekent voor veel paarden dat het weideseizoen weer begint. Dit is natuurlijk heel fijn voor je paard, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Benieuwd wat deze risico’s zijn en hoe je je paard zo goed mogelijk kunt ondersteunen? Lees dan snel verder!

Voorjaarsgras

In het voorjaar zit het gras vaak vol met suikers en eiwitten. Wanneer het in de nachten nog koud is (onder de 5 graden) en overdag de zon schijnt, zorgt dit voor een extra hoog suikergehalte in het gras. Waarom dit zo is, heeft te maken met fotosynthese. Overdag worden, onder invloed van zon, suikers aangemaakt. In de nacht worden deze suikers omgezet en gebruikt voor de groei van het gras. Wanneer het in de nacht koud is, worden de suikers niet omgezet en gebruikt, waardoor het suikergehalte in het gras toeneemt.

Verandering van rantsoen

Veel paarden staan in de winter op stal of in de paddock. Het rantsoen bestaat dan voornamelijk uit hooi en/of kuilgras. Het verteringsstelsel van het paard is hier dan ook op aangepast. Hooi en/of kuilgras wordt namelijk op een andere manier verteerd dan gras. Het verteringsstelsel van een paard heeft dan ook een langere periode nodig om zich aan te passen aan een verandering in het rantsoen. Dit heeft ermee te maken dat onder andere de enzymproductie en de microbiële flora in de darmen zich moeten aanpassen.

Een plotselinge verandering zal ervoor zorgen dat de stofwisseling verstoord raakt. Dit brengt verschillende gezondheidsproblemen voor je paard met zich mee. Daarnaast moet je oppassen dat je paard niet teveel suikers binnenkrijgt. Dit kan zorgen voor onder andere hoefbevangenheid, diarree en koliek.

Koliek en diarree

Suikers worden normaal gesproken verteerd in de dunne darm. Wanneer je paard grote hoeveelheden suikers binnenkrijgt waar het verteringsstelsel niet op is ingesteld, zal niet alles verteerd kunnen worden in de dunne darm. Het komt dan vervolgens in de dikke darm terecht. In de dikke darm worden de suikers afgebroken door de microbiële darmflora. Hierbij vindt gasvorming plaats. Overmatige gasproductie zal zorgen voor koliek bij je paard.

Naast overmatige gasproductie, kan de darm ook worden geblokkeerd door een verstopping of draaiing van de darm. Dit kan ook zorgen voor koliek.

Daarnaast is voorjaarsgras dus heel eiwitrijk en bevat daardoor nog weinig vezels. Hierdoor is de verteerbaarheid hoog, wat kan zorgen voor diarree.

Hoefbevangenheid

De microbiële flora in de blinde- en dikke darm van het paard zorgt ervoor dat fructaan omgezet wordt, hierbij ontstaat melkzuur. Wanneer een paard teveel fructaan binnen krijgt, terwijl de microbiële flora hier niet op ingesteld is, zal dit zorgen voor verzuring. Als dit gebeurt, zullen de goede bacteriën van de microbiële flora dood gaan. Dit heeft tot gevolg dat gifstoffen in de bloedbaan terecht komen waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan.

Hoefbevangenheid kan daarnaast ook ontstaan door insulineresistentie. Insuline speelt een belangrijke rol in het handhaven van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Wanneer je paard veel suikers binnen krijgt, stijgt de glucosewaarde in het bloed. Als gevolg hiervan produceert de alvleesklier insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose opgenomen kan worden in de lichaamscellen om vervolgens als energiebron gebruikt te worden. Bij insulineresistentie zijn de cellen minder gevoelig voor insuline waardoor deze pas reageren wanneer de concentratie in het bloed onnatuurlijk hoog is. Hierdoor hebben paarden met insulineresistentie veel te lang en te hoog insulinegehalte waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan.

Enkele producten om je paard te ondersteunen

Een graasmasker zorgt ervoor dat je paard minder gras kan eten en dus minder fructaan binnen krijgt.Vind al onze graasmaskers hier.

Phytonics Gluco Balance (A1219227) kan helpen bij de ondersteuning van de suikerstofwisseling bij een overmaat aan suikers en zetmeel.

VITALstyle Colosan darmolie (A1147095) kan helpen bij storingen in het maagdarmkanaal zoals koliek, verstoppingen en gasophoping in de darmen.

Pavo Guthealth (44665054) ondersteunt een stabiele darmfunctie. Dit product kan helpen om de bacteriële microflora in de darmen weer in balans te brengen.

VITALstyle DarmBalans (44442733) kan helpen bij de ondersteuning van de vertering in de darmen. Dit product kan helpen om de bacteriële microflora in de darmen te versterken.

Phytonics Probiotics (A1219248) kan helpen bij de bevordering van een gezonde spijsvertering.

Cavalor Vitaflor (A1150338) kan helpen bij een gezonde darmflora.

Agradi Health Psyllium (4041004) heeft een vochtbindende werking en kan daarom ondersteuning bieden bij diarree.

Vind hier nog meer producten ter ondersteuning van de spijsvertering.



Bronvermelding

Elzinga S. et al. (2017) Comparison of the fecal microbiota in horses with Equine Metabolic Syndrome (EMS) and metabolically normal controls fed a similar all forage diet.

Raymond J. Geor, Harris P. (2009) Dietary Management of Obesity and Insulin Resistance: Countering Risk for Laminitis.

Raymond J. Geor, Harris P. (n.d.) Laminitis

Venable E.B, Bland S.D, McPherson J.L, Francis J. (2016) Role of the gut microbiota in equine health and disease.

Dierenkliniek Midden Nederland (n.d.) Voorjaarsgras.

Paardenkliniek de Raaphorst (n.d.) Insulineresistentie.

Paardenarts (n.d.) Risico's voorjaarsgras.

Paardenarts (n.d.) Koliek