Gratis verzending vanaf € 29,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen bedenktijd *

100.000 producten voor jou en je paard thuisbezorgd!

100.000 producten voor jou en je paard thuisbezorgd!

Vijver

Over vijvers valt veel te vertellen. Van de eerste gedachtes om een vijver in je tuin aan te gaan leggen tot het onderhouden van een grote koi vijver met een heel scala aan kostbare vissen. Het gaat allemaal over vijvers.

Laten we eerst eens stilstaan bij de verschillende soorten en vormen vijvers.Soorten en vormen vijversVijvers zijn er in veel soorten en maten. En elk met unieke kenmerken. En voordat je een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk dat je een keuze maakt uit de verschillende soorten vijvers. Wil je een ondiepe spiegelvijver of juist een echte visvijver? Er zijn verschillende soorten vijvers waar je uit kunt kiezen.En als je weet welke soort vijver je wilt, welke vorm kies je dan? De vorm van de vijver hangt vaak af van de beschikbare ruimte in je tuin en de omgeving waarin de vijver geplaatst wordt. Voor de meeste vijvers is de vorm ook niet van belang, zolang er maar een zekere doorstroming mogelijk is. Ga je voor rond? Voor vierkant? Er zijn verschillende vormen om uit te kiezen.VijverplantenDe meeste vijvers hebben ook vijverplanten. Behalve koi vijvers. Planten en koi gaan niet zo goed samen. Vijverplanten zijn erg belangrijk voor een gezonde vijver. Goed groeiende planten nemen voedingsstoffen op uit het water en geven zuurstof af. Zo houden ze de vijver gezond en helder. Hoe sterker een vijverplant groeit, hoe meer voedingsstoffen deze uit de vijver opneemt. En voor het biologisch functioneren van de vijver is dat waar het om gaat.

Vijvervissen
Wil je ook vissen in je vijver? Hou dan wel rekening met een goeie leefomgeving en gezond vijverwater. Hoeveel vissen kunnen er in je vijver? Wij zeggen altijd, per 1.000 liter water, 50 cm aan vislengte. De meeste vissoorten kun je overigens samen in een vijver houden.

Plaatsbepaling

Vijver_Plaatsbepaling.jpg

De start van een vijverontwerp begint altijd op papier of achter de PC. U maakt een plattegrond van uw tuin waarop u met uitgeknipte modellen in verschillende vormen en afmetingen aan de slag gaat. Ontwerp en afmetingen moeten aansluiten op de rest van de tuin, daar een logisch geheel mee vormen en het karakter van tuin én vijver benadrukken.

Een tuinvijver is geen losstaand object. Denkt u er uit te zijn, zet dan met stokjes en touw of een flexibele slang de gekozen vorm in de tuin uit. Het is verstandig daarbij goed naar de licht- en schaduwwerkingen in uw tuin te kijken. Waterplanten verlangen nu eenmaal veel zonlicht, minstens zes uur per dag en ook vissen en reptielen vinden een beetje warmte prettig. Vermijd een plek met te veel wind of onder bomen. Ga net zo lang door met passen en meten tot u helemaal overtuigd bent van de juiste plaats, vorm en afmetingen! Let daarbij niet alleen op de benodigde elektrische leidingen voor aansluiting van vijverapparatuur en -verlichting maar ook voor leidingen die misschien al in uw tuin liggen, bijvoorbeeld voor de afvoer van riool- of hemelwater. Graaf eventueel een klein proefgat, dan ziet u meteen de samenstelling van de grond. Hoe vaster en stabieler de grond, des te beter is de vijvervorm aan te brengen. Controleer de aanwezigheid van hinderlijke reflecties door een grote spiegel over het oppervlak van uw toekomstige vijverplek te schuiven. De reflectie van de lucht of planten oogt een stuk vriendelijker dan een lelijke schutting. Een vijver moet ook veilig zijn, vooral met kleine kinderen in de buurt schuilt er een potentieel gevaar. Zicht op de vijver vanuit huis is dan belangrijk. Tegelijkertijd levert dat uitzicht een prachtig plaatje op!

Profiel en afmetingen

Vijver_Profiel.jpg

Het profiel van de vijver is bepalend hoe uw planten er straks bovenwater uit gaan zien. Daarom moet de onderwaterstructuur op verschillende waterdieptes afgebakende gebieden omvatten waar de waterplanten van uw keuze zich het beste thuis voelen. Creëer voor moeras- en oever-planten speciale ondiepe zones.

Vissen willen de ruimte en hebben een diepwaterzone nodig om ’s winters te kunnen overleven. Biologisch evenwicht vereist een minimum vijverinhoud van 1000 liter, hoe meer water hoe eenvoudiger het evenwicht ontstaat. Vijvers met een oppervlakte tussen 2 en 5 m2 moeten minstens 60 cm diep zijn. Bij een afmetingen tussen 5 en 10 m2 komt daar zeker 20 cm bij. Bij nog grotere vijvers is het verstandig om tot 100 cm diepte door te graven.

Materiaal en afwerking

Vijver_Materiaal.jpg

Hecht u minder waarde aan een eigen ontwerp dan kunt u overwegen een klant-en-klare vijver aan te schaffen. Eenvoudig te plaatsen, passen opvallend goed in een formeel vormgegeven tuin en verhuizen gewoon mee. Bij een folievijver behoudt u alle vrijheid in het ontwerp. Een vijver plaatst u zelf in zes eenvoudige stappen

Een gespecialiseerde vijver voor bijvoorbeeld koi heeft meestal een betonnen bodem, dat vereist weliswaar iets meer deskundigheid, maar is ook heel goed zelf aan te leggen. Bij vijverfolie legt u de rand vast met drainagebuis en voor de verdere afwerking neemt u een passend materiaal, bijvoorbeeld harde turf. Keien of natuursteen zijn ook een prima oplossing. Voor een volledig groene overgang kiest u voor een begroeiingsmat voorzien van zakken waarin u waterplanten poot.

Vijver_Compleet.jpg