Gratis verzending vanaf € 49,-
Voor 23:59 besteld, morgen verzonden
90 dagen gratis retour *
Agradi

Spijsvertering ondersteuning

In deze categorie vind je een groot assortiment Spijsverteringondersteuning Meer informatie

0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
0 Geselecteerd
Selecteer een prijsklasse
0 Geselecteerd
Aantal per pagina:

De spijsvertering van de koe is wat ingewikkelder dan dat van een mens, een koe heeft namelijk 4 magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag.

Als eerst komt het voedsel aan in de pens, dit is de grootste maag van de koe. Als de pens vol is, komt het voedsel in kleine hoeveelheden terug in de mond. De koe zal dit dan herkauwen. Het herkauwde voedsel gaat naar de netmaag, hier wordt het verder verteerd. Daarna gaat het naar de boekmaag, waar het vocht eruit wordt gehaald. Tot slot komt het aan in de lebmaag, deze lijkt het meest op de mensenmaag. Hier wordt het helemaal fijngemalen, zodat de voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. De voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed van de koe terecht. Het bloed vervoert de voedingsstoffen door heel het lichaam naar de plek waar ze benodigd zijn. De niet gebruikte stoffen, oftewel de afvalstoffen, gaan verder via de ingewanden naar buiten via de mest.

De pens is in omvang de grootste van de 4 magen. Bacteriën zetten hier koolhydraten om in vluchtige vetzuren. Deze passeren de penswand en leveren energie op voor het dier. De pens en de bacteriën kunnen alleen goed functioneren als de inhoud heel lichtzuur is. Maar door de productie van vluchtige vetzuren bestaat er een gevaar dat de pens verder verzuurd dan gewenst. Als het te zuur wordt in de pens sterven de bacteriën die nodig zijn voor de vertering van koolhydraten af. Hierdoor kunnen de verteringsprocessen, het herkauwen en de doorstroming van de pensinhoud stil komen te liggen. Als dit gebeurt, is het dier al erg ziek. Als dit langer aanhoudt, is er een verhoogde kans op sterfte.

Dat dit gebeurt, is al vaak te voorkomen met de juiste voeding. Bijvoorbeeld structuurrijk voedsel is erg belangrijk. Maar als het nodig is, kunnen er middelen gebruikt worden die de spijsvertering steunen. Deze spijsverteringondersteuning middelen kunnen vaak toegevoegd worden aan het voedsel van het dier.

Een ander veel voorkomend probleem, bij voornamelijk kalveren, is diarree. In de eerste levensweken is het risico op diarree bij kalveren het grootst. Deze weken zijn bepalend voor de ontwikkeling van de kalf. Het is daarom belangrijk om de weerstand van het kalf te ondersteunen.

Bij Agradi vind je de juiste spijsverteringondersteuning voor jouw rundvee!