Outlet

Rotstraal bij paarden

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die het ontstaan van rotstraal kunnen voorkomen of het behandelen. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor een hoefcrème of hoefolie. Deze producten bevorderen de optimale conditie van de hoeven en beschermt ze tegen uitdrogen en afbrokkelen. Daarnaast bevordert het de hoefgroei. Wanneer men regelmatig gebruik maakt van deze producten, worden rotstraal en gespleten hoeven voorkomen. Deze producten vind men in de categorie supplementen

Wanneer het paard dan toch last heeft van rotstraal, zijn er verschillende producten beschikbaar die ervoor zorgen dat de rotstraal weer zo snel mogelijk verdwijnt. Zo zijn er producten verkrijgbaar met daarin teer, deze producten worden ook wel hoefteer genoemd. Hoefteer is een natuurproduct wat preventief en verzorgend werkt bij rotstraal. Voor een optimale werking moet de onderkant van de hoeven goed schoongemaakt worden. Doordat de hoefteer vloeibaar is, kan het gemakkelijk worden aangebracht op de desbetreffende plekken. Hoefteer in onder andere verkrijgbaar van de merken Sectolin en Rapide. Voor meerdere producten in de categorie hoefteer, kun je terecht bij de ruitershop. 

Een veel verkocht product voor de behandeling van rotstraal bij paarden is Hypozin. Dit product bevat een zeer hoge concentratie zinkoxide, dit heeft een indrogende werking en biedt bescherming tegen de inwerking van lichaamsvloeistoffen. Doordat het lichaamsvloeistoffen als urine buiten houdt, voorkomt dit de aandoening rotstraal. Voordat men dit product op de hoeven kan aanbrengen, komt eerst een hoefsmid te pas. De hoefsmid zal de rottende delen van de hoorn moeten wegsnijden. Het is belangrijk dat de rottende plek wordt open gelegd, aangezien dit de groei van de bacteriën verminderd. Na het openleggen kan men een laagje Hypozin aanbrengen op de gereinigde straal. Het product werkt indrogend en tevens ontsmettend. Men kan de behandeling met Hypozin herhalen totdat het gewenste resultaat is bereikt.