Gratis verzending vanaf € 29,-
Voor 23:59 besteld, maandag verzonden
90 dagen gratis retour *

NU tot 25% KORTING op diverse categorieën! Actievoorwaarden >>

NU tot 25% KORTING op diverse categorieën! Actievoorwaarden >>

Vachtmijt bij het konijn

Wat is vachtmijt bij het konijn?

Vachtmijt (Cheyletiella parasitovorax) is een aandoening die met enige regelmaat voorkomt bij konijnen die particulier gehouden worden. Veel konijnen dragen de mijt bij zich, maar hebben er bijna nooit last van. De mijt zit in de vacht van je konijn en gebruikt zijn monddelen om de bovenste laag van de huid van je konijn af te raspen. Dit klinkt heel pijnlijk, maar het veroorzaakt vooral jeuk. Door dit raspen kan de vacht van je konijn niet meer goed groeien en raakt het beschadigd. De mijt bevindt zich vooral op de rug en tussen de schouderbladen.

Hoe herken ik vachtmijt bij mijn konijn?

Vachtmijt is vaak te herkennen aan de kale plekken en losse haren die erg gemakkelijk loslaten. Niet ieder konijn met kale plekken heeft vachtmijt, het is dus belangrijk om met je konijn naar de dierenarts te gaan mocht hij/zij ineens kale plekken hebben. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor je konijn zijn/haar vacht minder goed onderhoud. Bijvoorbeeld tandproblemen of pijn.

Vaak hebben de konijnen last van jeuk en krabben ze zichzelf. Door het krabben ontstaan er wonden en kunnen de kale plekken groter worden. Door het krabben komen er schilfers los en het zal lijken alsof je konijn roos heeft. Daarnaast kan de vacht ook bleker worden op de plekken waar de mijt zich bevindt.

In sommige gevallen is geen sprake van Cheyletiella als veroorzaker van de kale plekken, maar is er een andere mijt de oorzaak. Deze mijt zorgt voor een kale huid zonder schilfers. Deze mijt zorgt ervoor dat de haarzakjes aangetast worden, met als gevolg dat de haren uitvallen. Deze mijt zit vooral op de nek, rug en buik. De huid van je konijn is kaal en de haren vallen met bosjes uit. Er kan jeuk zijn, maar dit is niet altijd zo.

Wat is de behandeling van vachtmijt?

Door je konijn goed te kammen, kun je de mijten tevoorschijn brengen uit de vacht. De mijten zijn net aan te zien met het blote oog. Het zal niet in alle gevallen mogelijk zijn om de mijten uit de vacht te kammen, soms is het nodig om de haren onder de microscoop te bekijken. Onder de microscoop kunnen eventuele mijten beter zichtbaar gemaakt worden, maar ook eieren van de mijten kunnen onder de microscoop te zien zijn.

Als behandeling is het beste om je konijn te kammen, op die manier haal je alle schilfers uit de vacht. Daarnaast moet je konijn behandeld worden met een mijt dodend middel. Er bestaan pipetten die je in de nek leeg kan drukken, die de mijten doden. Deze behandeling moet je na 10-14 dagen nog eens herhalen.

Hoe kan ik vachtmijt bij mijn konijn voorkomen?

Helaas is vachtmijt niet altijd te voorkomen. Veel konijnen dragen de mijt altijd bij zich, maar hebben er zelden last van. Een verminderde weerstand kan er echter voor zorgen dat de mijt zich gemakkelijk kan vermeerderen. Zorg er dus voor dat je konijn een goede weerstand behoudt door het voldoende eten en drinken te geven. Daarnaast is het verstandig je konijn regelmatig te laten enten. Ook stress kan een oorzaak zijn waardoor de mijt zich kan gaan vermenigvuldigen. Zorg dus voor een stressvrije omgeving voor jouw konijn. Dingen als plotselinge veranderingen kunnen altijd stress met zich meebrengen. Ook een verhuizing of verplaatsing van het hok, kunnen stress opleveren. Op die momenten is het belangrijk je konijn extra goed in de gaten te houden.


> Wellicht kan onze Knaagdierendrogist behulpzaam zijn <

> Of neem een kijkje bij onze Konijnen spullen <