Bloedoor bij honden

Door een geknapt bloedvat in het oor, loopt het oor vol met bloed. Doordat het bloed kan niet meer weg kan ontstaat er een dik oor. Deze bloeduitstorting noemen we een bloedoor.

Wat zijn de oorzaken?

  • Veel schudden met de kop.
  • Krabben aan de oren.

Wat zijn de symptomen?

  • Als het oor volloopt met bloed kan dit pijnlijk zijn voor de hond.
  • Het oor wordt dik, warm en gezwollen.
  • Bloed is vocht, dus je kunt de verdikking induwen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op het zicht zie je direct dat het oor volgelopen is met bloed.

Wat is de prognose?

Het oor moet eerst volledig vollopen met bloed, dit duurt ongeveer tien dagen. Daarom kan de dierenarts ook altijd pas enkele dagen later het bloedoor verhelpen. Bij een directe ingreep is de bloeding nog actief, dus je kunt beter enkele dagen afwachten tot de bloeding is gestopt. Echter bestaat de kans dat na de behandeling het oor weer kan vollopen met bloed. Hierbij zal de behandeling herhaald worden.

Hoe verloopt de behandeling?

Het dier ondergaat een kleine ingreep, hierbij wordt het bloed door middel van een naald uit het oor gezogen. Een grotere bloeduitstorting wordt operatief verholpen. Er wordt een grotere snee gemaakt, en het bloed (en bloedstolsel) wordt verwijderd. Er worden hechtingen in het oor gezet en het dier krijgt een kopverband voor enkele dagen. Verder krijgt hij pijnstillers en antibiotica mee naar huis.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Een bloedoor heeft geen spoed. Het oor moet eerst vollopen met bloed, vandaar dat er direct niets te doen is aan een bloedoor. Het is echter wel raadzaam om de dierenarts te bellen met een waarschuwing en het verhaal dat je dier een bloedoor heeft. Waarschijnlijk wil de dierenarts het dier op controle zien, waarna een afspraak wordt gemaakt om de bloeding te verwijderen.

Hoe is een bloedoor te voorkomen?

Het dier veroorzaakt het zelf door te krabben of te schudden met zijn kop. Voorkomen is dus lastig, maar het is wel belangrijk hier iets aan te doen. Als je er niets aan doet kan het dier een bloemkooloor krijgen. De oorschelp verschrompeld door het littekenweefsel in het oor dat samentrekt. Aan een bloemkooloor is niks meer te doen.

Welke medicijnen zijn er?

Bij een operatieve ingreep zal antibiotica zoals Amoxycilline gegeven worden. Zonder ingreep zijn pijnstillers voldoende, er worden bijvoorbeeld Corticosteroïden gegeven. Corticosteroïden hebben een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking. 


> Wellicht kan onze Hondendrogist behulpzaam zijn <